De hotels

in de Azoren

Staatsvorm en Regering
Demografie

De inwoners van Menorca zijn erg vriendelijk en trots op hun eiland. De bevolking is voornamelijk Rooms Katholiek. Het toerisme is de belangrijkste bron van inkomen voor de meerderheid van de inwoners van Menorca, ook al wordt de productie van schoenen en hand gemaakte sieraden steeds belangrijker voor de welvaart van Menorca. De meeste locals zijn tweetalig, ze spreken Spaans (Castiliaans), maar ook een variant van het Catalaans, het Meorquí. Het grootste verschil hierin is het gebruik van het lidwoord ‘de’. In het Menorquí gebruikt men ‘es’ voor mannelijk en ‘sa’ voor vrouwelijk, in het Catalaans is dit ‘el’ en ‘la’. Dit is gekomen door de bezetting van de Moren. Het Menorquí heeft ook een aantal leenwoorden uit het Engels.

Menorca is niet erg groot, namelijk 701,80km². Het heeft 92.434 inwoners en de bevolkingsdichtheid is 133,12/km2. Menorca heeft de laagste bevolkingsgroei van de Belearen, deze is 2.44%.

Ongeveer een derde van de bevolking woont in de hoofdstad Mahón, een derde in Ciutadella en de rest over het eiland verspreid. De bevolking van Menorca is erg divers, er wonen oorspronkelijke bewoners, de Menorcanen, die eigenlijk een mix zijn van alle culturen die op het eiland geleefd hebben. Verder wonen er ook immigranten uit andere landen dan Spanje. Het grootste gedeelte komt uit Engeland, ongeveer 7.000. Dit zijn meestal gepensioneerde mensen die een tweede huis hebben op Menorca. Door de economische groei komen er steeds meer immigranten uit andere delen van de wereld zoals Noord Afrika en Zuid Amerika.

Economie

Toerisme is de belangrijkste bron van inkomsten voor Menorca. Ook de zuivelindustrie is van belang, er grazen nog ca. 30.000 (zwartbonte) koeien op het eiland. Andere landbouwproducten zijn: graan, vlas, groenten, zoete aardappelen, meloenen, vijgen, granaatappels, amandelen en (wijn)druiven.
Typisch voor de Balearen en dus ook voor Menorca zijn de stapelmuurtjes van natuursteen die korenakkers en weiden omheinen en het land in ontelbare percelen verdelen.

De schoenenindustrie is erg belangrijk geweest voor de economie van Menorca. In het einde 19e eeuw leefde bijna 40% van de bevolking van de fabricage van schoenen. Sinds tientallen jaren worden er allerlei modeaccessoires van leer op Menorca gemaakt; tassen, vesten, riemen en jacks. Typisch Menorcaans zijn de ‘abarcas’, traditionele leren sandalen met zolen die van autoband gemaakt zijn. Andere typische producten van Menorca zijn modeaccessoires, chique stoffen en keramiek. In Mahón wordt jaarlijks een van de grootste modeaccessoirebeurzen van Europa gehouden.
Voor een dorpje als Fornells zijn de vis- en langoestvangst de voornaamste bron van bestaan, naast het toerisme.